OSAKA DOĞU SERAMİKLERİ MÜZESİ

Merhaba…

Bugün sizleri 2010 yılında ziyaret ettiğim ve hayran kaldığım Japonya’nın Osaka kentindeki Doğu Seramikleri Müzesi’ne götüreceğim…

Bu müze Osaka’nın merkezinde güzel bir park içinde yer alır. Nehrin yanında bulunan bu müzeyi ziyaret ettiğinizde aynı zamanda park içerisinde yürüyüşte yapabilir, tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz…

Müzenin içerisinde küçük bir restoran, lezzetli yemekler ve mükemmel bir hizmet vardır.

1982 yılında kurulan bu müze Sumitoma Grubunun yirmi bir şirketinin dünyaca ünlü “Ataka Koleksiyonu” bağışını anmak için Osaka kenti tarafından kurulmuştur. Adından da anlaşılacağı üzere doğu seramiklerinin toplanması, sergilenmesi ve araştırılması için kurulmuş özel bir müzedir.

2500 m2’lik alana kurulan bu müze, daha sonra 1423 m2’lik özel bir alanın ilave edilmesi ile yaklaşık %60 oranında büyütülmüştür.

Ataka koleksiyonunda Çin seramikleri (144), Kore seramikleri (793), Vietnam seramikleri (5), Japon seramikleri (2), Çin uygulamalı sanatlar (5), Kore uygulamalı sanatlar (10), Japon uygulamalı sanatlar ve çeşitli parçalar olmak üzere 965 parça halinde kataloglanan yaklaşık 1000 ayrı parça bulunmaktadır.

Çin seramik koleksiyonu, Doğu han hanedanlığından Ming hanedanlığının sonuna kadar uzanan eserlerle sınırlıdır.

Osaka Doğu Seramikleri Müzesi Japonya tarihinin her yerinden ve Japonya’daki herhangi bir diğer sanat müzesinden çok daha fazla seramik koleksiyonuna sahiptir.

Müzede gezerken formlara ve sırlara hayranlıkla bakacaksınız… Çin, Japonya ve Kore seramikleri arasındaki teknik ve estetik farkları net olarak göreceksiniz. Kimi zaman normal pişirim, kimi zaman ise alternatif pişirim teknikleri ile sonlandırılan seramiklerdeki renklerin büyüsüne kapılacaksınız.

Japonca’da “neşe, mutluluk” anlamına gelen RAKU tekniği ile yapılan seramiklere bakarken seramiği kaplayan sırın gizemi karşısında tekniğin sırrını merak edeceksiniz.

Müzede en dikkat çeken seramik gruplardan biri ise 14. yüzyıla ait olan mavi-beyaz seramiklerdir. Vazolar, tabaklar üzerindeki ejderha, bitki figürleri ile yapılan tasarımlar görülmeye değer…

Bu müze sanatseverler ve seramikler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için vakit geçirilebilecek ideal bir yerdir. Her bir eser burada doğal ışıkla aydınlanır ve bazı parçalar yavaşça bir parçayı döndüren döner tablanın üzerindedir. Bu nedenle, eserleri tüm açılardan görebilirsiniz.

Müzede seramik referans malzemelerinin (kitap, hammadde vb.) bulunduğu bir kısım da vardır. Bu malzemelerin geniş bir kitlenin kullanımına sunulmasını diliyorum…Araştırmacı, öğrenci ve seramik sanatçısı gibi seramikle ilgilenenlere özgürce ulaştırılmasını bekliyorum. Şehrimizde ve ülkemizde de içinde eserler ile ilgili kapsamlı bilgilere ulaşabileceğimiz kütüphanenin de olduğu müzeler görmeyi diliyorum…

Önümüzdeki hafta başka bir yerde buluşmak dileğiyle…

Sevgiyle Kalın…

https://www.bugunkocaeli.com.tr/makale/1495072/nermin-demirkol/osaka-dogu-seramikleri-muzesi