Merhaba...
Bugün sizlerle sadece ülkemizde değil, dünyada bir ilk olan Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi`ne yani Güray Müze`ye gideceğiz...
Güray Müze, Kapadokya Bölgesi`nde Avanos ilçesi sınırları içinde çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulmuştur. Sosyal etkinlik alanları, teşhir salonları, atölyeler, diğer hizmet birimlerinin bulunduğu yapı kayalara oyularak, yerin 20 metre altında 1600 m2`lik bir alana inşa edilmiştir. Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olma özelliğine sahip bu yerin mimari yapısı ve teşhir ürünlerinin seramiklerden oluşuyor olması en önemli özelliğidir.
Gerek pişmiş toprak seramik eserleri gerekse küçük buluntuları ile bu müze zengin bir koleksiyona sahiptir ve üç bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölüm, Antik Eserler Salonudur. Bu salonda kronolojik bir sergileme mevcuttur. Geç Kalkolitik dönem, Tunç ve Demir çağları ile Hellenistik, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çömlek eserler sergilenmektedir.
İkinci bölüm, Modern Eserler Salonudur. Bu salonda ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü çağdaş ve geleneksel seramik sanatçıları ile onlara ait eserler tanıtılmaktadır.
Ülkemizdeki seramik sanatçılarının bu müzeye eser bağışladıkları, satılan eserlerin gelirlerinin de müzenin bakım onarımına katkı sağladığı söylenmektedir.
Müzenin üçüncü bölümü ise resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi alanlarda kullanıma açık olan bir sanat galerisidir. Bu bölüm; sergi salonu, kütüphane, kafeterya ve içinde şöminesi olan bir fuayeden oluşmaktadır. Bu şöminenin yakılmasından ise müze sahibi Güray Tüysüz beyin babası Yusuf Tüysüz bey sorumlu imiş. Sabah erkenden gelip şömineyi yakıyormuş.
Müze sahibi Güray Tüysüz bey ise 7 kuşaktır çömlekçi olan bir aileden geliyor ve oldukça başarılı bir iş adamı...
Müze yıl boyunca açık olup, gündüz saatlerinde müze ziyaretlerine hizmet vermektedir. Ziyaretlerde Macit Ören bey nam-ı diğer Max isteyenlere yardımcı olmakta, müzenin her köşesini karış karış itinayla tanıtmaktadır.
Müzede akşam organizasyonları için ise mistik bir ortam oluşturulmakta, yemekli toplantı, seminer, sempozyum, kokteyl, dans, sema gösterisi ve konser gibi nezih organizasyonlar için özel salon olarak kullanılmaktadır.
Müzenin içerisinde seramik atölyesi de bulunmaktadır. Burada hem eski tip ayakla itmeli çömlekçi çarkı, hem de elektrikli çarklar bulunmaktadır. Ziyaretçilere eski tip çarkta gösteri yapılırken, ziyaretçilerde cüzzi bir miktar karşılığı uygulama yapabilmektedir. Tabi bu esnada oldukça keyifli görüntüler ortaya çıkmaktadır.
Müzenin bir teşhir salonunda ise Bitlisli Ebru sanatçısı Mehmet Tahir Yetkin suya imza atmak olarak tanımladığı Ebru sanatını taşlar, kağıt ve seramik bünyeler üzerine aktarmaktadır. Burada da isterseniz belirli bir ücret karşılığı kendi ebrunuzu yapabilir, isterseniz keyifle ebru uygulamalı takılar, tablolar, bardak altlıkları vs. içeren ürünlerden oluşan alışveriş yapabilirsiniz.
Müzedeki çağdaş Türk seramikleri koleksiyonunda Türker Özdoğan, Erdinç Bakla, Mehmet Tüzüm Kızılcan, Füreya Koral, Gülsün Erbil, Zehra Çobanlı, Öder Ünsal, Nurdan Bozkurt, Sevim Çizer`in de aralarında bulunduğu birçok önemli sanatçının eserleri bulunmaktadır. Geleneksel çini koleksiyonunda ise Mehmet Gürsoy, Hamza Üstünkaya, Mehmet Koçer, Turgut Tuna, İsmail Yiğit gibi önemli sanatçıların çalışmalarını hayranlıkla izleyebilirsiniz.
Geleneksel halk seramikleri koleksiyonunda ise Çanakkale, Tokat, Kınık ve Avanos seramiklerine çeşitli örnekler görebilirsiniz.
Zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız bu müzeden çıkışta keyifle kahvenizi içebilir, yöresel ürünlerden alışverişinizi yapabilir, hatta seramik ile uğraşıyorsanız seramik çamurunuzu bile buradan satın alabilirsiniz.
Bir seramik mühendisi olarak, tüm seramik camiası ve sanatseverler adına ülkemize böylesine önemli bir müzeyi kazandırdığı için Güray Tüysüz beye teşekkürlerimi sunarım.
Önümüzdeki günlerde başka bir yerde buluşmak dileğiyle...
Sevgi ve sağlık ile kalın...