JAPONYA`DA ETKİLEYİCİ BİR YAPI: KİNKAKUJİ (ALTIN KÖŞK)

Merhaba...

Bugün sizlerle Japonya`nın Kyoto şehrinde bulunan, büyük bir göle bakan, altın varak kaplı etkileyici bir yapı olan Kinkakuji`ye yani Altın Köşk`e gideceğiz...

2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi`nden hocalarım ve arkadaşlarım ile ziyaret etme fırsatı bulduğum bu köşk, Ashikaga Yoshimitsu`nun emeklilik villasıdır. 1408 yılında Yoshimitsu`nun ölümünden sonra, Rinzai tarikatının Zen tapınağı haline getirilmiştir. 

Kinkakuji, Yoshimitsu zamanında Kyoto`nun zengin aristokrat çevrelerinde gelişen Kitoyama kültürünü yansıtacak şekilde inşa edilmiştir. Her katın farklı bir mimari tarzı bulunmaktadır. 

Birinci kat, Heian Dönemi`nde (klasik Japon tarihinin son dönemi) Shinden tarzında yapılmıştır. Bu tarz, özellikle 10. yüzyıl Japonyası`nda inşa edilen saray ve aristokrat konaklar için geliştirilen mimariyi ifade etmektedir. Doğal ahşap sütunları, beyaz alçı duvarları ile köşkün yaldızlı üst katlarını tamamlamaktadır. Bu katta, Yoshimitsu heykelleri de bulunmaktadır. 

İkinci kat, Samuray binalarında kullanılan Bukke tarzında inşa edilmiştir ve dış cephe tamamen altın varakla kaplanmıştır. Bu katta,dört cennet kralının heykelleriyle çevrili olarak oturan Kannon Badhisattua bulunmaktadır. Bu kısım halka gösterilmez.

Üçüncü kat ise, bir Çin Zen Salonu tarzında inşa edilmiştir. Hem iç kısım, hem de dış kısım yaldızlıdır. Bu kat altın bir anka kuşu ile kapatılmıştır.

Bu köşk, Kyoto`nun çoğunu yok eden bir iç savaş olan Onin Savaşı sırasında da iki kez olmak üzere tarih boyunca birçok kez yanmıştır. 1950 yılında da tekrar ateşe verildiğinden, mevcut yapı 1955 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Gezerken göletin dört bir yanından Kinkakuji`yi her açıdan görebilir ve altın köşk ile bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz. Kyoto`ya gidip bu köşk ile fotoğraf çektirmeyen yoktur herhalde. Ben de Kinkakuji ve manzarası ile fotoğraf çektirenlerdenim...

Bu muhteşem yapıyı gören yolu tamamladığınızda tapınak bahçelerine gidiyorsunuz. Bu bahçede yelpaze görüntüsü verilmiş çiçekler ile de karşılaşabilirsiniz.

Bahçede yürümeye devam ettiğinizde Edo Dönemi`nde (1603-1868) Kinkakuji`ye eklenen Sekkatei Çay Evi`ne varırsınız. Burada keyifle matcha çayınızı içersiniz. Matcha çayı, çay seremonilerinde kullanılan toz yeşil çaydır. Bu çay için en kaliteli yapraklar kullanılır, bunlar kurutulur ve daha sonra ince toz haline getirilip, sıcak su ile karıştırılır.

Matcha çayınızın yanında wagashi denilen Japon geleneksel tatlılarını da yiyebilirsiniz. Bu tatlıları çeşitli şekillerde ve kıvamlarda bulabilirsiniz. Bazıları yıl boyunca popülerken bazıları mevsimsel olarak bulunmaktadır. Bu Japon tatlılarının içinde tatlı azuki fasulye ezmesini (anko) de yaygın olarak görürsünüz. Gezerken çok sayıda tatlı dükkanına rastlarsınız.

Yediğim tatlılardan favorim daifuku olmuştu. Daifuku, küçük tatlı fasülye ezmei veya diğer dolguların etrafına sarılmış yumuşak pirinç kekinden (mochi) yapılmaktadır. Çay Evi`nden çıktığınızda hediyelik eşyalarınızı alabilir, Japon bahçesinin içinde bulunan çiçekler ve ağaçlar arasında bol bol fotoğraf çektirmeye devam edebilirsiniz...

Kyoto`ya gittiğinizde Altın Köşk`e nasıl ulaşırım diye dert etmeyin. Kyoto İstasyonu`ndan şehir otobüsleri ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tekrar ziyaret etmeyi istediğim yerlerden biri olan, Kyoto`nun en turistik mekanı Kinkakuji`ye ulaşım rahat ve güvenilirdir.

Önümüzdeki günlerde başka bir yerde buluşmak dileğiyle...

Sevgiyle kalın...