YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA SERAMİK HER YERDE DOLAYISIYLA NERMİN DEMİRKOL HER YERDE

BUGÜN KOCAELİ GAZETESİ 12 KASIM 2018

 

PAZARTESİ SOHBETLERİ RÖPORTAJ

MUHABİR: Rabia Köktürk

YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA SERAMİK HER YERDE DOLAYISIYLA SERAMİK HER YERDE

 

Seramiğe olan ilgisiyle çeşitli başarılara imza atan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi; Dr.Öğretim Üyesi Nermin Demirkol bu alanla merak edilenleri Bugün Kocaeli Gazetesi Pazartesi sohbetlerine anlattı.

Seramiğe olan merakı ve pek çok projeleriyle konuşulan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi; Dr.Öğretim Üyesi Nermin Demikol kadınlar mutfakları çok severler benim mutfağım ise seramik teknolojileri laboratuvarları. O fırından çıkan sonuçları görmek ise eşsiz bir duygu. Nermin Demirkol ismini neden çok duyuyoruz diyenlere ise şu şekilde seslendi; "Yaşadığımız dünyada seramik her yerde, dolayısıyla Nermin Demirkol her yerde..."

Nermin Demirkol`u tanıyabilir miyiz?

1979 yılında İzmit`te doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Kocaeli`de tamamlayıp, 2001 yılında Dumlupınar Üniversitesi Seramik Mühendisliği Bölümü`nden mezun oldum. Bitirme tezimi "Kütahya Çinisinin Tarihsel Gelişimi ve Örnek Uygulama" konusunda yaptım. Eski adı ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü yeni adı ile Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü`nde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Yüksek lisansta "Düşük Kil İçerikli Üretilen Anortit bazlı Vitrifiye Seramiklerinde Organik Bağlayıcı İlavesinin Ham Mukavemet Üzerine Etkisi" konusunda tez çalışmamı yaparken "Anortit Bazlı Stoneware Bünyelerin Teknolojik Özellikleri ve Sinterleme Davranışları" konulu ikinci bir projede de görev aldım. 2002-2005 yılları arasında GTÜ`de araştırma görevlisi olarak çalıştım. 2005 yılında Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO`da öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım. Doktoramı İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü`nde "Koyun Hidroksiapatit Esaslı Kompozitlerin Üretimi ve Karakterizasyonu" konusunda tamamlayarak 2013 yılında Doktor ünvanımı aldım. 2013 yılından beri de KOÜ Değirmendere Ali Özbay MYO`da Dr.Öğretim Üyesi ünvanıyla çalışmaktayım. KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ve KOÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümlerinde de lisans ve doktora dersleri vermekte, tez danışmanlıkları yürütmekteyim.

2004 yılından itibaren Belçika, Almanya, Amerika, Japonya, İspanya, Fransa, İngiltere, İsveç, Romanya, Çin, Yunanistan, Macaristan, Hindistan`ın da içinde bulunduğu birçok ülkenin değişik şehirlerinde Geleneksel Seramiklerin ve Biyoseramiklerin Üretimi, Karakterizasyonu konularıyla ilgili yaptığım çalışmalardan bildiriler sundum. Seramik, cam ve çini ile ilgili konularda davetli konuşmacı olarak seminerler verdim. 

2011 yılında Kocaeli Üniversitesi tarafından SCI kapsamlı yayınlarım için bilimsel başarı ödülü aldım. 2014 yılında İngiltere`de bulunan Marquis Who`s Who Publication Board tarafından biyografim Dünya Başarılı Bilim İnsanları arasında yayınlandı. 2015 yılında ise İngiltere`de bulunan biyografi merkezi tarafından alanımdaki TOP 100 mühendis arasına girdim. Geçtiğimiz günlerde ise Ankara merkezli "BY Protokol" dergisi tarafından düzenlenen "Avrupa Ödülleri" gecesinde Uluslararası Seramik Konusunda yaptığım bilimsel çalışmalar ve bilimsel, sanatsal projeler için bir ödül aldım.

Türk Seramik Derneği, European Ceramic Society (ECerS), Türk Elektron Mikroskobi Derneği, Kültürel Mirasın Dostları Derneği, Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Derneği, European Society for Biomaterials (ESB) üyesiyim. Birçok uluslararası sempozyum ve kongrede başkanlık, organizasyon, bilim ve danışma kurulu üyeliklerinde bulunmaktayım. Halen KOÜ Değirmendere Ali Özbay MYO`da Dr.Öğretim Üyesi olarak çalışmakta ve aynı zamanda müdür yardımcılığı, El Sanatları Bölüm Başkanlığı görevlerini yürütmekteyim.

Seramik ve cam alanını neden tercih ettiniz. Bu alanla bağınızı nasıl değerlendirirsiniz?

SERAMİK LABORATUVARLARI BENİM MUTFAĞIM

 Seramik Mühendiim. Lise de özel ders aldığım bir hocamın o zamanlar Türkiye`de çok yeni ve az olan bu mesleği anlatması seçmemde büyük bir etkendir. Cam da geleneksel seramikler grubundandır. Temel hammaddesi silika yani kumdur. Seramik malzemeyi tanıdıkça, ne kadar geniş bir alanı kapladığını öğrendikçe, ve her şeyden önemlisi yüksek lisansta daha ders aşamasında iken laboratuvar çalışmalarına başladıkça seramik hayatımın bir parçası oldu. Bilimsel çalışmalardan yorulduğum zaman sanatsal projelerle ya da çalışmalarla dinleniyorum... Bayanlar mutfakta çok zaman geçirirler. Benim mutfağım ise seramik teknoloji laboratuvarı... Orada yeni seramik masse ve sır reçeteleri hazırlamak, değişik teknikler ile şekillendirme yapmak çok keyifli... Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz...Fırından çıkan sonuçları görmek, ona göre çalışmayı yönlendirmenin keyfi paha biçilemez... En önemlisi bilim ve teknolojiyi doğru bir şekilde kullandığınızda seramik sanatçıları için de kolaylık sağlıyorsunuz. Çünkü seramik sanat eserlerine bakın çoğunda bilimsel ve teknolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan çamurlar ve sırların etkisi ile o tasarımlar ön plana çıkıyor. Bilim ve teknoloji olmadan seramik sanatı olmaz. Çalışma ekibinizi iyi kurduğunuz zaman sanatçı olmasanız da çok iyi sanatsal proje ve çalışmalar da ortaya koyabiliyorsunuz. Çünkü malzemeleri iyi tanıyorsunuz, teknolojiyi kullanıyorsunuz. 

Sağlığım el verdiği, ömrüm yettiği sürece üniversiteme, Kocaeli`ye ülkeme katkı sağlayacak gerek geleneksel seramik gerekse ileri teknoloji seramikleri alanında çalışmalara devam edeceğim.  

 Günümüzde seramik sanatı ve bilimi git gide değer kazanmaya başladı. Türkiye`de seramik alanında gelinen son nokta nedir? Bu alandaki son teknolojileri kullanıyor musunuz?

TÜRK SERAMİK SANATÇILARI HER YERDE 

Türkiye`de Prof.Zehra Çobanlı, Prof. Güngör Güner, Prof.Sevim Çizer, Mustafa Tunçalp, Prof.Türker Özdoğan, Bingül Başarır, Mutlu Başkaya, Hamiye Çolakoğlu, Beril Anılanmert, Jale Yılmabaşar gibi isimlerin seramik sanatının gelişmesinde katkıları büyüktür. 

Yurt dışı bağlantıları veya orada aldıkları eğitimler sayesinde ülkemizde seramik sanatı ile ilgili birçok tekniğin yaygınlaştırılmasına katkı sunmuşlardır. Bu bağlantılar sayesinde de Türk seramik sanatı ve sanatçıları dünyanın pekçok yerinde adından söz ettirmektedir. 

Dünyada şu an 4D teknoloji ile oluşturulan sanat eserleri de mevcuttur. Bizde ise yeni yeni Endüstri 4.0 da önemli bir yere sahip olan 3D teknoloji kullanılmaktadır. Bu teknoloji ile çalışan sanatçı sayısı da oldukça azdır. 

3D Tarama ve baskı konularındaki çalışmalarım şu an devam ediyor. Biyomürekkep üretimi, sanatsal ve endüstriyel seramik objelerin 3D baskı ile üretimi, Kültürel Miras çalışmalarında 3D teknoloji kullanımı konusunda çalışmalara devam etmekteyim .

Yurtdışına çeşitli seyahatlerde bulunuyorsunuz. Peki Türkiye yurtdışına göre seramik alanında ne durumda?

10 YIL SONRA DÜNYA LİDERİ OLABİLİRİZ

Bu soruyu cevaplandırırken sanatsal ve endüstriyel seramik alanını ayrı ayrı değerlendirmeliyim. 

Son yıllarda özellikle Endüstriyel Seramik sektöründe ciddi bir ilerleme söz konusu...Mesela şu an seramik kaplama malzeme üretiminde Avrupa`da 3., dünyada 8. durumdayız...Bu ürünlerin ihracatında ise dünyada 5. durumdayız. Seramiğin doğduğu topraklar olarak nitelendirilen Çin`e ihracatımız var...Yani seramik denilince akla gelen ülkeye satış yapıyoruz...Ve bu hızla teknolojik gelişmeler ve üretim devam ederse istatistiksel veriler 10 yılda dünya lideri olabileceğimizi gösteriyor. Bu çok ciddi bir ilerleme. Ülkemiz seramik hammaddeleri yönünden çok zengin. Ülkemizde seramik sektörü, ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden birisidir. Dünya markası haline gelen firmalarımız mevcut. 

Sanatsal olarak değerlendirecek olursak, dünya sanatçılarının yeni teknolojileri çok daha hızlı sanatsal çalışmalarında uyguladıklarını söyleyebiliriz...En basitinden şu an Endüstri 4.0`ın olmazsa olmazı 3D yazıcılar ile birkaç sanatçı yeni yeni sanatsal iş yapmaya başlamışken, dünya sanatçılarından 3D teknolojiyi uygulamaya geçirenlerin sayısı oldukça fazladır. Hatta 4D teknoloji ile adından söz ettirmeye başlayan sanatçılar ortaya çıkmıştır. 

Sanatsal seramiklerde Japonya, Kore ve Çin dünyadaki üst sıralardaki yerini korumaya devam edecek diyebilirim. Sanatsal anlamda uluslararası çalışmalar gerçekten uluslararası boyuta taşınırsa işte o zaman sanatsal olarak ta hem daha hızlı teknolojik gelişmelere adapte olacağız, hem de ülkemiz sanatçılarını hak ettiği yere getireceğiz. Fakat biliyorsunuz ülkemizde uluslararası etkinliklerde genellikle işe olan, tekniklere , tasarımlara olan hakimiyetten çok yakın ülkelerden bir iki tane getirelim adı uluslararası olsun mantığı ön planda. Ya da arkadaşım gelsin, hocam gelsin, hocamın tanıdığı gelsin, aman o ülkeden gelmesin, vs...

Bilecik`te önemli bir etkinlik yaptınız bu etkinlik hakkında bilgi alabilir miyiz?

SERGİM ÇOK DİKKAT ÇEKTİ

Ağustos ayında Bilecik ili Pazaryeri ilçesi Kınık Köyü`nde Bilecik Valiliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Pazaryeri Kaymakamlığı işbirliğinde Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği düzenlendi. Kınık Köyü`ndeki çömlekçiliğin ve tasarımların sanatçı, usta işbirliğiyle geliştirilmesini hedefleyen bir etkinlik idi. Bu etkinlik kapsamında ben de "DÜNYADA SERAMİK" isimli fotoğraf sergisi açtım. 2004 yılından beri İtalya, Fransa, Japonya, Çin, Macaristan, İspanya gibi ülkelerin değişik şehirlerindeki seramik köyleri, müzeler, atölyeleri sempozyumlardan fırsat buldukça ziyaret etmiştim. Tamamen bu yerlerin öğrencilere, sanatseverlere ve seramik tutkunlarına tanıtımı amacıyla düzenlenen ve belge niteliği taşıyan bu fotoğraf sergisi Kınık köyü halkı ve çömlek ustaları, etkinliği ziyaret edenler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılandı. Bilecik Valisi Doç.Dr.Tahir Büyükakın, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim başta olmak üzere bu etkinlikte yer almama vesile olan herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Siz yaptığınız başarılı işlerle TOP 100`e giren bir isim oldunuz. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

ÜLKEMİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEYE ÇALIŞIYORUM

Evet...2015 yılında İngiltere Biyografi Merkezi tarafından alanımda TOP 100 mühendis arasına seçildim. Kocaeli`yi ve Kocaeli Üniversitesi`ni yaptığım çalışmalar ile dünyada da en iyi şekilde temsil etmişim ki böyle bir onura layık görüldüm. İnanın nerede olduğunuz önemli değil. Gerçekten etkili çalışmalar, projeler yapıyorsanız, işinizi düzgün yapıyorsanız, vizyon sahibi iseniz sadece bulunduğunuz çevrede değil dünyanın başka yerlerinde de konuşuluyorsunuz. Şu an Hindistan, Romanya, İtalya gibi değişik ülkelerle de bilimsel çalışmalarım devam ediyor. Ülkemizi, üniversitemi en iyi şekilde temsil etmeye gayret ediyorum.

Kocaeli Üniversitesi bu alanda çok dikkat çekiyor. Kocaeli Üniversitesi yönetimi bu konuda size tam destek oluyor mu?

TÜM PROJELERİME DESTEK VERDİLER

Kocaeli Üniversitesi seramik alanındaki bilimsel ve sanatsal çalışmalar ile gerçekten diğer üniversiteler arasında iyi bir konumda. Kocaeli Üniversitesi yönetimi her zaman çalışanın yanındadır. Bugüne kadar yapmak istediğim bireysel veya Değirmendere Ali Özbay MYO olarak tüm proje ve çalışmalar için üniversitemiz onay vermiştir. 

Rektörümüz sayın Prof.Dr.Sadettin Hülagü hocamıza ve yönetimine sunduğu imkanlar ve verdiği destekler için şahsım ve okulumuz adına teşekkürlerimi sunarım.

 Önümüzdeki günlerde birkaç tane yapmayı planladığım proje önerisini üniversite yönetimimize sunacağım.

Kocaeli`nde yerel yönetimlerden tam destek alabiliyor musunuz?

ÇOK FAZLA DESTEK ALDIM

Kocaeli`deki yerel yönetimler ile çeşitli projelerde çalıştım. 2011 yılında bir Avrupa Birliği projesinde Körfez Belediyesi ile, 2014-2017 yılları arasında Gölcük Belediyesi ile Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu ve çeşitli etkinliklerde çalıştım. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile geçmişte yaptığımız ve halen yapmayı planladığımız ortak çalışmalarımız mevcut. İçinde bulunduğum proje ve etkinlikler vatandaşlar, sanatseverler ve bilim insanları tarafından oldukça takdir gördü. Bunu neden bu kadar net konuşabildiğimi soracak olursanız eğer... Şu an Türkiye`deki çeşitli illerdeki üniversitelerden ve yerel yönetimlerden ortak çalışma, proje teklifleri var. Yurt dışındaki bazı üniversite ve belediyeleri de projelerimize dahil edeceğiz. Son iki yıldır daha çok ülke çağındaki bazı yerel yönetimlerden ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nden daha çok destek aldığımı gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Son olarak yeni projeleriniz var mı? Varsa nelerdir? 

YENİ PROJELER HER ZAMAN VAR

Yeni projelerim tabi ki var...Üretmeden durmak hiç bana göre değil. ..Tabi bu da başarıyı getiriyor ve uluslararası ödül, onur ve ortak çalışmaları...Öncelikle şu an devam eden "Seramik Sıfır Atık" projemizden bahsetmek istiyorum. Değirmendere Müfit Saner İlkokulu sınıf öğretmeni Tülay Şener Akdağ ve benim koordinatörlüğünü yaptığımız bu projede öğrencilerin, velilerin, halkın topladığı atık seramikler ve camlar, KOÜ Değirmendere Ali Özbay MYO Seramik, Cam ve Çinicilik Programı öğrencilerinin kırılan seramik işleri, geri dönüşüm seramik çamurları kullanılmaktadır. Projenin bugüne kadar iki etkinliğini tamamladık. Bu etkinlikler kapsamında Müfit Saner İlkokulu bankları ve okul bahçesindeki çeşme toplanan atık vitrifiye seramikler ile mozaik kaplandı. Projenin devamında ise okulumuzdaki atık çamurlar ile Değirmendere Ali Özbay MYO Seramik, cam ve Çinicilik programı öğrencilerimiz ve Değirmendere Müfit Saner İlkokulu öğrencileri tarafından okulun çeşitli yerlerine panolar oluşturulacak. Tamamen atık seramik, cam ve geri dönüşüm çamurları ile ilkokul estetik bir görünüme kavuşacak. Gölcük Kaymakamımız Mustafa Altıntaş`ın kıymetli eşi sayın Funda Altıntaş hanımefendi de bizi bu projede yalnız bırakmayanlardan ve birebir bizimle birlikte çalışanlardan idi. Kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Amacım bu seramik atıklar ile yapılan düzenlemelerin yaygınlaştırılması. Şu an birsürü okul ve belediyeden bu yönde çalışma teklifi var. Büyük takdirle karşılanan bir projemiz oldu. Aynı zamanda topluma da bu proje ile hizmet etmiş bulunmaktayız.