Pekin ve Seyahat Notlarım

Merhaba...

Bugün sizlerle 3 yıl önce davetli konuşmacı olarak gittiğim bir kongre nedeniyle gezme fırsatı bulduğum Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de buluşacağız...

Dünya’nın üçüncü kalabalık şehri, Çin’in ise ikinci kalabalık şehri olan Pekin kültür, eğitim ve turizm başkenti olarak ta geçmektedir. 90’ın üzerinde üniversitenin bulunduğu Pekin’de eğitim düzeyi ve kalitesi gün geçtikçe artmaktadır.

Pekin’de gezerken bir sürü maske kullanan kişi ile karşılaşırsınız. Bunun nedeni fazla sanayileşme yüzünden oluşan hava kirliliğidir. Hava kalitesi dünya standartlarının altındadır. Pekin’i rahatça gezmek istiyorsanız ne olur ne olmaz yanınızda maske götürmeyi unutmayın.

Pekin ekonomik açıdan da ülkede bulunan Şanghay ve Hong Kong şehirlerinden sonra üçüncü gelişmiş şehirdir. Kalabalık olmasına rağmen yaşam standartları da oldukça yüksektir. Geniş bir metro ağına sahip bu şehirde ulaşım sorunu yoktur.

Pekin’e gidilir de dünya harikası Çin Seddi ziyaret edilmez mi? Çin Seddi güneydoğudan kuzeybatıya uzanan, kimi kaynaklara göre 8500 km. kimi kaynaklara göre 10000 km.lik, pek çok yöne kolları olan muhteşem bir yapıttır. Çin Seddi’nin Pekin yakınlarındaki bölümleri restore edilerek turizme açılmıştır. Bu bölüm 1368-1644 yılları arasındaki Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. 2000 yıl gibi uzun bir inşa süreci olan bu duvarın yapılış amacı, savaşan beylikler döneminde yirmiden fazla ayrı Çin hanedanının sınırlarını korumak istemesidir. Çin Seddi’nin yapımı ve onarımında işçi, mahkum ve halk zorla çalıştırılmıştır. Bu esnada ölenlerin cesetlerinin ise yıkıntılara gömüldüğü rehberler tarafından söylenmektedir. Seddin kalınlık ve yükseklikleri yer yer değişmektedir. Yapıtın büyük bir çoğunluğunda tuğla ve kayalar kullanılırken, bir kısmında ise çevrede bulunan taş, toprak, kil, tuğla parçaları, kireç katılarak yapılmış sadece düşmanı yavaşlatacak nitelikte duvarlar bulunmaktadır.

Bu tarihi yapı 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası, 7 Temmuz 2007 tarihinde ise Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilmiştir.

Çin Seddi’ni tırmandım fakat inerken yorgunluktan merdivenlere otura otura indiğimi ve yurda dönüşte spora başladığımı dün gibi hatırlıyorum. Herhalde bir kez daha Çin Seddi’ni gezme fırsatım olsa bu sefer daha rahat ederim. Çin Seddi’ni tırmanacaklar zorlu bir tırmanışın kendilerini beklediklerini asla unutmamalılar. Mao Zedong’un “ Çin Seddine çıkmayan biri asla kahraman değildir” sözünün doğruluğuna yaşayarak inananlardanım. Dileyen Çin Seddi’nin belirli bir kısmına kadar teleferikle çıkıp oradan zirveye yürüyerek ulaşabilir. Her şartta çok yürüyecek ve yorulacaksınız. Çin Seddi’ni tırmanırken evlilik fotoğrafı çektirmeye gelen pek çok çiftte görebilirsiniz. Yeterince vaktiniz varsa zorlu tırmanıştan sonra ayak , sırt ve boyun masajı yaptıracağınız yerler var. Gerçekten hiçbir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile bu tırmanışta zorlandığına şahit oldum. O yüzden rahatlatıcı bitkisel tozlar konulan sıcak suda ayaklarınız yumuşarken, sırt ve boyun masajı yaptırabilirsiniz. Bu bitkisel yağ ve tozlardan alacağınız birçok mağazayı da bu alanda görebilirsiniz.

Çin Seddi ile ilgili birçok efsane duyabilirsiniz. Bunlardan sadece bir tanesine değineceğim. Çin Seddi’nin yapımında çalışan Meng Jiang Nu isimli işçinin öldüğünü duyan eşi duvarın önünde acılar içinde ağlamış ve gözyaşlarından duvar yıkılmıştır. Efsaneye göre sonrasında yıkılan duvarın enkazında kadının kocasının kemiklerinin çıktığı, karısının da eşinin kemiklerini götürüp evinin yakınlarına gömdüğü anlatılmaktadır. Bu olayın anısına Çin Seddi’nde kadının heykeli de bulunmaktadır.

Çin Seddi’nde gezip bu kadar yorulmanın üzerine muhakkak acıkacaksınız, size önerim Pekin Ördeği yemeniz... Pekin ördeğinin yetiştirilmesi, pişirilmesi ve yenmesi adeta bir sanattır. Ördeğin eti sert olmasın diye, dar bir kafeste yetiştirildiği söylenmektedir. Çinliler ördek ne kadar hareket ederse etinin o kadar sert olduğuna inanmaktadır. Özenle yetiştirilen bu ördekler, tüyleri temizlendikten sonra, kancayla fırına asılmaktadır. Fırının içinde meyve ağaçlarının odunları yakılmaktadır ve ördek bu ateşte pişirilmektedir. Masaya gelen ördek 108 parçaya dilimlenir, derisi iyice kızarmış, çıtır çıtırdır, içi ise yumuşaktır. Yanında ince yufkalar, soğan ve salatalık gelir. Özel bir sosu vardır. Sosa batırılmış ördeğinizi ince yufkanın arasına koyup, içine salatalık ve soğan ekleyip, dürüm haline getirip yerseniz tadını bir daha unutamazsınız.

 

Pekin seyahat notlarımda seramiklere değinmeden geçemeyeceğim. Çin Seladonları oldukça ünlüdür. Seladon, kaolin ve feldispat karışımından meydana gelen, açık gri hamurlu, sert ve gözeneksiz bir seramik türüdür. Sert, ağır ve kalın yapısı ile taş görünümündedir. Sırları yüksek oranda feldispat ile az miktarda silika ve demirden oluşmaktadır. Bu seramikler, yarı saydam yeşil sırlıdır. Yüzyıllar boyunca Çin’in hem güneyinde hem de kuzeyinde üretilmişlerdir. Bu ürünler, Çin’e özgü ejderha adı verilen fırınlarda pişirilmektedir. Yeşil sırlı kaplar seladon adıyla anılmaktadır. Gezdiğiniz müzelerde muhakkak seladonlara rastlarsınız.

Çin’e gidip çaylarını denememek olmaz. Her biri birbirinden değişik tada ve etkiye sahip çaylardan almadan yurda dönemiyorsunuz. Sizin için özel çay karışımları bile hazırlanıyor. Turistik bölgelerde ünlü kaligrafi sanatçılarına rastlayabilir. Kişiye özel kaligrafik yazılardan oluşan odanıza asacağınız panolar hazırlatabilirsiniz.

Son olarak şunu belirtmek isterim Pekin’de turistik bölgeleri gezerken yanınıza bayan ya da erkek size gezinizde eşlik etmek isteyenler gelebilir. Ya da kahve içmek için size eşlik etmek isteyenler olabilir. Bunlara sakın aldanmayın. Kahve içmenize eşlik etmenizin bedeli: hem kahve ücretlerini ödüyorsunuz, hem de size eşlik ettikleri için onlara 50 dolar ödüyorsunuz. Ben önceden bir arkadaşımdan bunu duyduğumdan dolayı 50 dolarımdan olmadım. Sizi de şimdiden ben uyarmış olayım. Bir de dinlenmek için bir banka, yere vs. oturuyorsanız elinizdeki çantalara sahip çıkın. Zira görüş alanınızda değil ise kalktığınızda yerinde olmayabiliyorlar...

Önümüzdeki hafta başka bir yerde buluşmak dileğiyle....

Sevgi ve sağlık ile kalın...

 https://www.bugunkocaeli.com.tr/makale/1613695/nermin-demirkol/pekin-ve-seyahat-notlarim