Gözde Kentler: Dubai ve Abu Dabi

Merhaba...

Bu hafta sizleri 2017 yılı Aralık ayında katıldığım Uluslararası Sanat, Bilim ve Teknoloji Sempozyumu nedeniyle ziyaret etme fırsatı bulduğum Birleşik Arap Emirlikleri`nin gözde şehirleri olan Dubai ve Abu Dabi`ye götüreceğim.

Dubai denildiğinde hepimizin aklına ilk etapta yüksek ve etkileyici mimariye sahip binalar, zenginlik, pahalılık, yedi yıldızlı oteller, petrol, son model arabalar ve unutulmaz bir tatil gelir.

Fakat, Dubai`nin geçmişine baktığımızda 1800`lü yıllarda sadece 1200 nüfusu olan bir balıkçı köyü imiş. 1950`li yılların ardından bölgede petrol bulunması ve bunun başarılı bir şekilde kullanılması, yönetilmesi ile şu an Dünya`nın en önemli bir noktası haline gelmiştir.

Bir akademisyen olarak Dubai ziyaretimde dikkatimi çeken ve beni mutlu eden ilk şey gruplar halinde şehri gezen, başka ülkelerden gelen mimarlık öğrencileri ve akademisyenler oldu. Dubai`deki binaların mimarisi kesinlikle her mimar ve mimar adayına vizyon kazandıracak niteliktedir. Yerden metrelerce yüksekte bulunan tenis kortları, yüzme havuzları, restoranlar seyahatinize renk katacaktır. Dubai`de nereye bakarsanız petrol rezervleri ile gelen krallığın sürülen zevkinin izlerini görürsünüz.

Buradaki eşsiz lüks yapılara baktığımızda Burj Khalifa ilk göze çarpandır. İnşaatına 2004 yılında başlanmış, 2010 yılında kullanıma açılan bu bina 828 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek binasıdır. Bu binada oteller, iş merkezleri ve restoranlar, seyir terasları yer almaktadır. Buranın 158. katında dünyanın en yüksek camii bulunmaktadır. Dubai Mall içerisinden Burj Khalifa içinde bulunan seyir teraslarına çıkabilirsiniz. Tabi ki bunun için hatırı sayılır bir bütçe ayırmanız ve Dubai Mall`daki gişelerden bilet almanız gerekmektedir.

Birgün sempozyum sunumları sonrası Chennai Madras Üniversitesi`nden Dr.Yamini Sudha Lakshmi ile Jumeirah Plajı`na gittik. Burada eşsiz bir manzara, güneş, sahil eşliğinde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Susadığınızda ise burada sudan çok orijinal Hindistan cevizi suyu tercih ediyorsunuz.

Bu plajı tercih etmemizin en büyük nedeni şehrin simgesi olan 7 yıldızlı Burj Al Arab otelini bu plajdan seyredebiliyorsunuz ve farklı açılardan bol bol fotoğraflarını çekebiliyorsunuz. Görünümü nedeni ile bu otel Yelken Otel olarak ta bilinmektedir. Otelde konaklama gecelik 3000 TL den başladığından plajdan seyretmek daha ekonomik ve keyifli...Bu otelin en üstünde bir de helikopter pisti bulunmaktadır. 

Dr.Yamini ile plajın, güneşin ve manzaranın keyfini doyasıya çıkardık. Tabi bir yandan da şu an devam ettiğimiz çalışmaların ilk toplantısını bu plajda gerçekleştirdik.

Şehrin en eski yerleşim yerlerinden Al Bastakiya Bölgesi`ndeki El Fahidi Hisari içerisinde bulunan Dubai Müzesi de görülmeye değer yerlerdendir. Bu müze, 1971 yılında açılmış ve Dubai`deki yerlilerin geçmiş yaşam tarzlarını sergilemektedir.

Dubai`de Burj Al Arab`ın yanında bulunan Madinat Jumeirah ta kesinlikle görülmesi gereken Bastakiya`nın rüzgar kulesi evlerinden esinlenerek yapılmış güzel bir çarşıdır. Buradan hediyelik eşya alışverişinizi yapabilirsiniz. Sahil kenarındaki restoranlar da yemeğinizi yiyip, sahilin keyfini çıkarabilirsiniz.