BUDAPEŞTE VE MACAR SERAMİKLERİ

Merhaba...

Bugün sizlerle 2017 yılında ziyaret ettiğim Budapeşte`de buluşacağız.

Macaristan`ın başkenti olan Budapeşte 17 Kasım 1873 yılında Tuna Nehri`nin iki yakasındaki Budin (Buda) ve Peşte`nin birleşmesiyle oluşan bir şehirdir. Budapeşte coğrafi konumu, tarihi eserleri ve Macar seramikleri ile Avrupa`nın en güzel yerlerinden birisidir. Buda Kalesi`nin çevresinde tarihi semtler uzanır. Bu kalede bulunan Kraliyet Sarayında özel koleksiyonlar bulunmaktadır. Bu saray 18. yy`da Maria Therasa`nın hükümdarlığı zamanında Gotik bir saray olarak inşa edilmiştir. 19. yy. da büyük ölçüde genişleyerek birçok bina eklenmiş ve 2. Dünya Savaşı`nda tamamen yok olan saray 1950 yıllarında tekrar yapılmıştır. Görülmeye değer bir yerdir. 

Tuna Nehri`nde tekne gezintisi yaparsanız şehrin tüm güzelliklerine şahit olur, bütün yorgunluğunuzu nehre bırakırsınız.

Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası olan Budapeşte parlamento binasını değişik açılardan görme fırsatı bulursunuz. 691 odası, 96 metre yüksekliğe ulaşan 20 km. uzunluğundaki merdivenleri ile bu bina dünyada adından sıkça söz ettirmektedir.

Bu binanın 96 metre yüksekliğinin hem Macaristan`ın kurulduğu tarih olan 1896`ya hem de Macaristan Krallığı`nın 896`daki fethine gönderme yaptığı söylenmektedir.

Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi de görülmeye değer yerlerdendir. Macaristan`daki yabancı sanat eserleri arasında en büyük koleksiyona sahiptir. Bu müze, mimar Albert Schickedonz ve Fulop Herzog tarafından 1896`da neo-klasik tarzda inşa edilmiştir. Güzel Sanatlar Müzesi`nde aynı zamanda Louvre gibi ünlü müzelerin koleksiyonlarını temsil ettiği geçici sergiler de düzenlenmektedir. 

Kunsthalle Budapest isimli sanat galerisi, Gresham Sarayı, Budapeşte Etnografya Müzesi, Avrupa`nın en büyük sinagogu olan Dohany Sokağı Sinagogu, zümrüt renkli kiremitleriyle kolayca tanınabilen Uygulamalı Snatlar Müzesi, Matthias Kilisesi Budapeşte`de gezmek için önereceğim diğer yerlerdir. 

Budapeşte, Macaristan denildiğinde tarihi ve turistik değerlerinin yanında Macar Seramikleri de akla gelir. Hatta Macar Sanatçı Bagi Fabian tarafından yapılan son yıllarda oldukça konuşulan parlayan seramiklerden oluşan takılara da Budapeşte`de rastlayabilirsiniz.

Bagi Fabian, seramik koleksiyonunun herbir parçasını özel bir amaçla oluşturduğunu, koleksiyondaki herbir parçanın motif ve sembollerinin farklı olduğunu söylüyor. 800 ve 1150C sıcaklıklarda 4 kez fırınlama yapılıyor. Sır ve boya kullanılıyor. Fabian, şarj edilebilir bu seramiklerin 50 dakika boyunca karanlıkta parlama özelliğine sahip olduğunu söylüyor.

Özellikle Budapeşte`de gezerken Macar seramiklerinin satıldığı pekçok dükkan görürsünüz. İçeri girdiğinizde yakın bir ilgi ile karşılanır, Macar porselen yemek takımlarından, porselen süs eşyalarına kadar müthiş renk ve desenlerin büyüsüne kapılırsınız. Görevliler bıkmadan nazikçe sorularınızı cevaplandırır ve ürünleri yakından incelemenize izin verirler. Budapeşte`deki seramik mağazaları genelde teşhir amaçlıdır, beğendiğiniz ürünlerin siparişi alınır ve bir iki gün içerisinde size teslim edilir.

Porselen bebek satan mağazalar ise yaşınız kaç olursa olsun uzunca vakit geçireceğiniz ve alışveriş yapmadan çıkamayacağınız yerlerden...Değişik ülkelerden aldığım seramik, porselen kupa, biblo koleksiyonuma bu seyahat sayesinde Macar porselen bebeklerinden de eklendi.

Önümüzdeki hafta başka bir yerde buluşmak dileğiyle...

Sevgi ve sağlık ile kalın...