KAMUSAL ALANDA SERAMİK VE CAM ATIKLARIN KULLANIMI

Merhaba...

Bugün sizlere sıfır atık projesi olarak seramik ve cam atıkların kamusal alanda kullanımından bahsedeceğim.

Teknolojinin gelişimi, tüm dünyada artan insan sayısı, kentleşme, sanayileşme, hızla artan tüketim, atık miktarını arttırmaktadır. 

Atıkların tekrar kullanımı, atıkların geri dönüşümü, israfı önlemek, çevrenin korunumu ve enerji tasarrufu açısından çok önemlidir.

Atıkları geri dönüştürmek istersek, bu da tabi ki enerji ve maliyet gerektirmektedir. Geri dönüşüm; atıkların fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra ikinci hammadde olarak üretim sürecine sokulmasıdır. Bu yüzden atıkların geri dönüşümden ziyade tekrar kullanımını sağlamak ülke ekonomisine çok daha büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü tekrar kullanımda atıklar temizleme dışında hiçbir işleme tabi tutulmazlar.

Mimarlık alanında atıkların kullanımı ile artık daha çok karşılaşıyoruz. Mimarlıkta yaygın olarak kullanılan atık malzemelerden seramik, tuğla, kiremit, cam şişeler ve çeşitli camlar geleneksel seramik sınıfına girmektedir.

2018 yılı Eylül ayında Değirmendere Müfit Saner İlkokulu müdürü Ramazan Açıkgöz ve sınıf öğretmenlerinden Tülay Şener Akdağ sıfır atık projesi için okullarının pilot okul seçildiği, bu konuda ortak ne yapabiliriz? konusuyla okulumuza geldiklerinde, bir akademisyen seramik mühendisi olarak, muhakkak atık seramik ve camları değerlendirebileceğimiz bir proje olmalı diye düşündüm...

Kamusal alanda seramik ve cam atıkların kullanımı ile ilgili dünyada gezdiğim ülkeler, ülkemizdeki şehirler, okuduğum makaleler bir anda aklımdan geçti ve aslında yıllardır Kocaeli`de de başlatmayı düşündüğüm seramik ve cam atıkların kamusal alanda değerlendirilmesine Değirmendere Müfit Saner İlkokulu ile başlamış olduk.

Bu proje ile neler mi yapıyoruz? Bir kere bu projede 7`den 70`e herkes gönlünü ortaya koyarak çalışıyor. Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO öğrencileri, Değirmendere Müfit Saner İlkokulu öğrencileri, veliler, okul aile birliği, beldedeki esnaf, halk bu projede...Kısacası bu proje herkese açık...

Kimi atık cam, seramik topluyor, kimi esnaf ve halk nalbur desteği sağlıyor, kimi seramik ve cam firmaları atık malzeme yolluyor, her iki kurumun öğrencileri canla başla okulu atık seramik ve camlarla güzelleştirmeye çalışıyor.

Şimdiye kadar çeşitli etkinlikler düzenlenerek, okul bahçesindeki çeşme atık vitrifiye seramikler kullanılarak mozaik tekniği ile kaplandı. Akvaryum görüntüsü verilen çeşme hem hijyenik, hem de estetik açıdan minik öğrencilerin keyifle kullanacağı bir hale dönüştü. Kötü durumda olan ahşap banklar yine mozaik tekniği ile yenilendi. Atık seramikler kullanılarak çok daha uzun ömürlü bir hale dönüştürüldü. Bunlar sadece yapılan çalışmalardan birkaçı. Çalışmalarımız hala devam ediyor. Merak edenleri ve katkı sunmak isteyenleri atık seramik ve camları ile bekleriz. 

Peki dünyada ve ülkemizde bu konuda neler oluyor? Biraz onlara da değinecek olursam...

Hindistan Şandigar Kaya Bahçesi, 1950`lerden itibaren kamuya ait bir alanda birbirinden farklı kentsel ve endüstriyel atıklar kullanılarak inşa edilen 10 hektar ve üzerinde binlerce heykel olan modern harikalardan biridir.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan ve Türkiye`nin ilk, dünyanın ise en büyük dördüncü "Seramik Park"`ı atık seramik parçalar ile oluşturulmuştur.

 Bursa`da bir metronun iç kısmında kırık çini parçalar kullanılarak sanatsal bir görünüm oluşturulmuştur.

Batman Fatma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, sanatsal mozaik ve tasarım kursunda görsel sanatlar öğretmenleriyle çevreden topladıkları atık seramik ve karoları işleyerek sanat eserleri yapmışlardır.

İlk şişe ev 1902 yılında Nevada`da yapılmış ve yapımında on bin adet şişe kullanılmıştır. Bu ev 1980 yıllarında yıkılmıştır.

 Günümüzde banyo dekorasyonunda da atık cam kullanımı yaygınlaşmıştır.

Barselona`da atık cam şişeler yer döşemelerinde ve dekoratif duvar oluşturmada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Daha pek çok örnek sıralayabiliriz... Merak edenler 11 Şubat 2019 tarihinde Karamürsel Belediyesi Konferans Salonu`nda vereceğim ülkemizden ve dünyadan örnekler ile "Kamusal Alanda Seramik ve Cam Atıkların Kullanımı" konferansıma gelebilirler.

 Hedefim öncelikle ilimizde her ilçede en az bir alan veya kurumda bu seramik ve cam sıfır atık projesini yürütmek...

Karamürsel Kaymakamlığı, Karamürsel Belediyesi, Karamürsel Kent Konseyi ile de toplantımızı gerçekleştirdik. Konferans sonrasında Karamürsel`de de sıfır atık projemize başlayacağız.

İlgi duyan herkesi seramik ve cam atıklar ile bekliyoruz.

Sıfır atık projelerine herkesin katkı sağlaması dileğiyle...

Sevgiyle Kalın...