NG KOLEKSİYON MÜZESİ...!

Merhaba...

Bugün sizlerle Kütahya`da Güral ailesinin koleksiyonlarının bulunduğu, hayranlıkla ziyaret edeceğiniz bir yere gideceğiz...NG Koleksiyon Müzesi...

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Nesrin Aydın, üniversite-sanayi işbirliğinden sorumlu uzman Kıymet Eşiyok ve Değirmendere Ali Özbay MYO öğretim elemanlarından Ali Emrah Kökkaya ile Kütahya Seramik Fabrikası`na yaptığımız bir ziyarette ben de bu harika koleksiyonla ve müze ile tanışma fırsatı buldum.

Bize bu müzeyi tüm detayları ile tanıtan Kütahya Porselen Teknik Genel Müdür Yardımcısı Müzeyyen Şirin hanımefendiye buradan teşekkürlerimi yolluyorum.

NG Koleksiyon Müzesi, NG Kütahya Seramik kurucusu Nafi Güral tarafından kurulmuştur ve bu büyük emekte en büyük pay sahibi eşi Gülsüm Güral ve çocuklarıdır.

6 bin metrekarelik alan üzerine kurulan bu güzel mekanı gezerken herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Burada Nafi Güral beyin kerestecilik mesleğiyle iş hayatına başladığı günden bu güne kadar ki kullandığı eşyalar, evrak çantası, daktilo, hesap makinaları, alınan plaketler, telefonlar, açılışlarda çekilen fotoğraflar içinde bir tarihsel ve kültürel yolculuğa başlıyorsunuz.

Beni bu yolculukta en çok etkileyenlerin başında Nafi Güral beyin fabrikalarının inşa edildiği dönemlerde sözleşmelerini taşıdığı evrak çantası, kahverengi ceketi ve ayakkabıları geliyor. Kendisi bunların uğruna inanıp, tüm güzel işlerinin başlangıcında bu kıyafeti giyiyor ve imzalanacak sözleşmeleri bu çantada taşıyormuş. Eminim birçoğumuzun uğruna inandığımız nesne ve kıyafetleri vardır. 

NG Koleksiyonu gezerken Kütahya tarihini, mutfak kültürünü, geleneklerini öğrenecek, kına gecelerinde giyilen geleneksel kıyafetler içinde büyülenecek, kahve kültürünü birbirinden güzel Kütahya Seramik fincanlarında yudumlayarak öğreneceksiniz. Kahvenin sunumu, üretimi ve yapılması ile ilgili bölüm bu kültürü sizlere tam anlamıyla anlatacaktır.

Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli yüksek lisans tez çalışmasını yaparken dünyanın farklı yerlerinden fincanlar getirtmiş veya bizzat gidip kendisi almış...Boşuna denmemiş ilim Çin`de de olsa gidip alınız diye...O zamanlar artık bu fincanlar eve sığmamaya başlamış... Ve bu özel müzenin oluşmasında bu fincanların rolü oldukça büyük olmuş... Müzeyi gezerken birbirinden farklı ülkelerden gelen bu fincanları da keyifle inceleyeceksiniz...Ayrıca birbirinden güzel Sema Güral Sürmeli tasarımlarını değişik porselen objelerde göreceksiniz.

Bu koleksiyonu gezerken şehzade yeleklerinden, saray porselenlerine, Troya hazinesinden Osmanlı dönemi Avrupa porselen örneklerine, Topkapı Sarayı çini pano örneklerine rastlayacak, geçmişten günümüze Kütahya porselen tasarımları ve örnekleri ile porselenin ülkemizdeki gelişimine şahitlik edeceksiniz.

Koleksiyonda Nafi Güral ailesinin bu güne kadar kullandığı arabaları ve motosikletleri de göreceksiniz. Gezerken eminim yanlarından poz vermeden geçemeyeceksiniz.

Bu müzede Kütahya çini tarihini bilmeyen varsa gezerken onu da öğrenebilecek...Kütahya`nın meşhur çini sanatçılarından İsmail Yiğit`in eserleri ile tanışacak...Sonrasında uzaktan baktığınızda bile sanatçının eserlerini tanıyacak ve kopamayacaksınız...

Kaftanlar, Osmanlı hamam kültürü, porselenden yapılmış tabancalar, Erken İslam sanat eserlerinden örnekler, Selçuklu sanatından örnekler, dünya müzelerinden çiniler ile karşılaşacak ve Kütahyalı ressamların eserleri ile Kütahya`da bir gezinti yapacaksınız...

Bu arada gezerken bir odada Nafi Güral`ın annesi ve babasının koltukta oturan heykelleri ile karşılaşacak...Kahve içen anneyi ilk başta birçoğunuz canlı zannedip afiyet olsun bile diyeceksiniz...

NG Koleksiyon Müzesini genel hatlarıyla sizlerle paylaşmaya çalıştım...Bence en kısa sürede bu müze ile tanışmalısınız...Detaylı olarak gezdiğinizde, ülkemiz için ne büyük şans olduğunu anlayacak ve Güral ailesine teşekkürlerinizi sunacaksınız.

Bizler keyifle gezdik...Her fırsatta da büyüyen koleksiyonu gezmeye devam edeceğiz...

Önümüzdeki günlerde başka bir yerde buluşmak dileğiyle...

Sevgiyle Kalın...