TOLEDO ŞEHRİ VE SERAMİKLERİ

Merhaba...

Bugün sizlerle 3 yıl önce katıldığım "ECerS 2015" yani Uluslararası Avrupa Seramik Topluluğu Konferansı vesilesiyle ziyaret ettiğim İspanya`nın tarihi yapıları ve seramikleri ile ünlü şehri Toledo`da buluşacağız...

Toledo İspanya`nın ortasında Kastilya-La Moncha bölgesinin merkezi şehridir. Üç tarafı Tajo Nehri ile çevrili olan bu şehir engebeli bir burnun üzerinde yer almaktadır. Madrid`in 80 km güneyinde kalmaktadır. Tajo Nehri`ni geçmek için yapılmış Alcantora ve San Martin Köprüleri oldukça ilgi çekicidir.

Bu şehirde kendinizi Orta Çağ`da hissedebilirsiniz. Çünkü gezerken o çağın gösterişli havasını hissediyor, zamanda keyifli yolculuk yapıyorsunuz.

Doğa, modern mimari ve tarihi güzellikleri bir arada bulabildiğiniz ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Koruma Listesi`ne giren bir şehir.

Gezerken bir tiyatro binasının önünden geçmiştim. Ünlü "Teatro de Rojas" binası, İspanya`da kültür ve sanat alanında önde gelen sahnelerden birine sahiptir.

 Toledo şehrini gezerken ön tarafları renkli Toledo seramikleri ile dolu bir sürü atölye ve satış mağazası görürsünüz. Bu seramiklerin en büyük özelliği ise büyük bir kısmı el yapımı ve el dekoru ile hazırlanmıştır. Üzerlerinde geleneksel İspanyol desenleri yer almaktadır.

De la cal Barriera, seramik yapımında İspanya`nın en ünlü ailelerinden birisi olarak bilinmektedir. İspanya`da en iyi kullanılabilir seramik yapımını bu aile gerçekleştirmektedir. Bu aile geçmişte çalışma alanı olarak ikiye ayrılmış. Birinci bölümü, karolarda çok tanınmış ressam olan Miguel Angel ikinci bölümü ise Ana Belen oluşturmaktadır. Temelde Belen`de aslında Angel gibi aynı şeyi yapmaktadır. Fakat ailenin herbir bireyi kendi kişisel tarzını geliştirmektedir. 

Zehirli olması nedeniyle kurşunu yiyecek-içecek kullanımı için tasarlanan ürünlerde tercih etmemekteyiz. De la cal Barriera ailesi ve Toledo`da ki pek çok seramikçi kurşun içermeyen 1150 C`de pişirilen ve sırlanan, bulaşık makinası ve mikrodalga fırınlara uygun seramiklerle ön plandadır. Seramikleri de bu yüzden çok tercih edilmektedir. 

Çok değişik form ve renklerde seramikler ile karşılaşabilirsiniz. Bazı tabaklarda hayvan figürleri görülebilir. Bu ürünler "Monteria Tarzı" seramikler olarak adlandırılmaktadır. Ülkenin kıyılarında görülen hayvanların figürleri genellikle dekor olarak seçilmektedir.

Toledo seramiği denilince ilk akla gelen renkli seramiklerdir. Dolayısıyla ülkemizde de bazı firmalar porselen renkli fincan takımları ya da yemek takımlarına Toledo serisi adını da vermektedir. 

Sarı, yeşil, mavi, turuncu renkler özellikle Toledo seramiklerinde çok ön plandadır. 

Kısaca, Toledo`da Orta Çağ havasında, doğa, tarih, rengarenk seramikler ve İspanyol tasarımları eşliğinde keyifle vakit geçirebilirsiniz.

Önümüzdeki hafta başka bir yerde buluşmak dileğiyle...

Sevgi ve sağlık ile kalın...